Ruzie op de camping! 5 dingen die ik leerde over ruzie maken van bejaarden met een GOUDEN huwelijk..

Afgelopen weekend was ik op de camping in Katwijk. Terwijl ik lekker lag te luieren in een ligstoel, kregen onze achterburen, een ouder echtpaar, met elkaar aan de stok. Uiteraard had ik ervoor kunnen kiezen om me hiervoor af te sluiten, niet zo netjes namelijk om luistervink te spelen. Maar ja, aan mijn opvoeding schort het wel eens vaker.. mijn aandacht was dermate gewekt dat mijn nieuwsgierigheid het won van mijn manieren.. Ik vroeg mij af: wat kan ik leren van deze twee oudere mensen over ruzie maken??

Het leuke van het campingleven is dat je regelmatig even een praatje maakt met de mensen die om je heen geparkeerd staan. Toevallig had mijn moeder deze mensen net die dag ervoor gesproken en wist ik dat deze mensen al bijna 50 jaar samen waren. 50 JAAR!! Een bewonderingswaardig trackrecord dus! Uitstekend studiemateriaal voor iedereen die droomt van een lang en gelukkig huwelijk.

Ik zou jullie even mee nemen in wat er precies aan de hand was:

De man had erg gesnurkt ’s nachts. De vrouw had herhaaldelijk pogingen gedaan om hier een einde aan te maken, maar helaas zonder resultaat. De vrouw van bijna 80 voelde zich hierdoor genoodzaakt om te verhuizen naar de bank in de caravan. De bank bleek echter geen betere optie dan naast haar snurkende man, waardoor ze een vreselijk slechte nacht had gehad.

De volgende morgen was de vrouw onwel geworden en zij vermoedde dat de oorzaak lag in de slechte nachtrust. Zij verweet haar man dat hij gedurende de nacht niet had ontdekt dat zij niet meer naast hem lag. Zij had sterk het vermoeden dat hij dit gegeven bewust genegeerd had zodat hij lekker verder kon tukken.

De man wist van niks, hij had de hele nacht liggen slapen, was zelfs niet naar de wc geweest en pleitte voor zijn onschuld.

Ik had hoge verwachtingen van mensen die al bijna 50 jaar ruzie maakten met elkaar, maar helaas bleken de mensen in kwestie geen schoolvoorbeeld te zijn. Er waren aan beide kanten nog wel wat verbeterpunten 😉

  • De vrouw was de aanklager. Zij deed voornamelijk het woord. Tot zeker drie keer zei ze in het gesprek “we zetten er een streep onder”. Waarna ze weer opnieuw begon met haar beklag..
  • Ik had best een beetje te doen met de man in kwestie. De hele situatie deed me zo denken aan het boek ‘Mannen komen van Mars. Vrouwen van Venus‘. Het was overduidelijk dat de vrouw gewoon baalde van de situatie. Een knuffel of een steunbetuiging had de ruzie meteen opgelost. De man bracht zichzelf alleen maar verder in de problemen door puur argumenten te blijven aandragen waarom hij onschuldig was!

Maar toch kwamen ze er samen uit. Ik ontdekte 5 dingen die hadden geholpen om de ruzie tot een goed einde te brengen:

  • Ze praatte alle twee op een rustige toon
  • Ze spraken met respect naar elkaar
  • De vrouw hield het vaak bij zichzelf. Ze startte de zin dan met “ik heb het gevoel dat..”
  • Ze hadden de intentie om er samen uit te komen en spraken dit ook woordelijk naar elkaar uit.
  • Hoewel er meerdere pogingen voor nodig waren, lukt het uiteindelijk om er een streep onder te zetten door het gesprek weer om te buigen naar neutraal terrein. De ruzie eindigde met: “wil je ook wat drinken? “

Nog even luierend in mijn stoel, dacht ik nog even na over het gesprek. Ik vond het eigenlijk wel een hele geruststelling om te ontdekken dat je geen perfecte ruzie hoeft te maken om er samen uit te komen. Je mag fouten maken, ook in je relatie. Het aller belangrijkste is om elkaar in je waarde te laten en te beseffen dat het geschil wat je hebt, ondergeschikt is aan het moois wat je samen deelt! Dit leken deze mensen maar al te goed te beseffen..

Ondertussen ben ik dankbaar voor het openbare campingleven. Ik ga naar huis en neem naast mijn koffer, een les in de liefde mee terug!

Recente post

seks op de agenda
Ruzie met je partner over geld? Krijg jullie neuzen dezelfde kant op!
Picture10

1 gedachte over “Ruzie op de camping! 5 dingen die ik leerde over ruzie maken van bejaarden met een GOUDEN huwelijk..”

  1. Fiona van den Berg

    Op de camping kan je heel veel leren….van de mensen om je heen, van een partner… Wel lastig als je een stel bent waarvan de 1 wel van kamperen houdt en de ander niet. Zeer spannend om dan mee te mogen maken hoe mensen dit beleven…..en of er daardoor problemen kunnen ontstaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven