Met 1000 dollar de wereld rond!  Hoe kun je reizen met heel weinig geld?

In deze blog maak je kennis met mijn dappere vriendin Alina. Een Russisch meisje, op het moment dat ik haar ontmoette was zij 22 jaar. Haar dromen: journalist worden en over de wereld reizen! 

Met 1000 dollar op zak verliet zij huis en haard en trok ze de wijde wereld in. Ik ontmoette haar in Jordanië, in een grot van de Bedoeïenen, waar we beiden op dat moment aan het ‘cave surfen’ waren. Ofwel, we logeerden allebei in dezelfde grot. Op dat moment was Alina, met haar 1000 dollar, al een aantal maanden van huis weg. 

Even voor de mensen die benieuwd zijn hoe zo´n grot en de binnenkant eruit ziet. Helaas, moest ook mijn reis low-budget en had ik niet echt een goede camera:

Hoe lukte het haar nou te reizen met zo weinig geld? 

Hitchhiken! Oftewel, liften. 

Ik genoot ontzettend van het contact met Alina. Ze kon ontzettend leuk vertellen over al haar avonturen die ze onderweg had beleefd. Het verhaal dat mij het meest intrigeerde: de doorreis van Alina door Syrië, vlak voordat de oorlog daar uitbrak. Zij sliep in het enige hostel dat op dat moment nog open was, tijdens haar verblijf vielen de eerste bommen.

Alina en ik konden het zo goed met elkaar vinden, dat zij mij vroeg of ik een tijdje met haar samen wilde reizen. Woow! Toen ik begon met reizen, droomde ik van avonturen, maar dit was wel heel erg uit mijn comfortzone?! 

In Thailand had Gem, één van mijn Ierse vriendinnen, mij aangemoedigd om iedere dag iets te doen waar ik bang voor was. Zelf gaf ze daarin het goede voorbeeld en poseerde ze naakt voor 100 mensen tijdens de opening van een kunstgalerie.. Oftewel: ik ging bij Alina aan de kant van de weg staan en ik leerde een heleboel!! 

Ik leerde: 

  • De meeste mensen deugen, maar 2% niet. 
  • Hoe leuk het is om bij mensen thuis te logeren via Couchsurfing. Ontwijk het massa-toerisme. Locals nemen je mee naar de verborgen pareltjes bij hen in de buurt!
  • Dat je niet alleen maar auto’s kunt hitchhiken, maar ook een boot!! Later toen Alina en ik afscheid van elkaar namen, vertrok zij op een boot naar Zuid-Amerika. 
  • Dat het super leuk is om wat langer op één plek te blijven en je steentje bij te dragen! Via www.workaway.org kun je je inschrijven op allerlei projecten in het buitenland. Je helpt dan iemand in ruil voor kost en inwoning. Ikzelf verbleef op een geitenboerderij in Israel. “Goat with the wind” en leerde hier hoe ik geiten moest melken.
  • Je niet altijd geld hoeft te betalen voor alle gastvrijheid die je met deze manier van reizen ontvangt. Er zijn ook andere manieren om iets terug te doen. Bijvoorbeeld, een gerecht koken uit jouw land, maar ook vertellen over waar jij vandaan komt. De mensen die wij ontmoetten waren vaak zelf niet in de gelegenheid om te reizen, dit was hun manier om toch iets te leren over de rest van de wereld! 

De reisgids die ikzelf altijd gebruikte?! Lonely Planet on a Shoestring. Deze gids bracht mij naar de leukste, mooiste en betaalbare plekjes van landen die ik bezocht. In het kader van dingen dingen doen waar je bang voor bent.. wat wordt jouw volgende avontuur?!

Maak jouw reis extra waardevol met het kaartspel ´openhartig Wereldwijd´. Super handig qua formaat om mee te nemen in je backpack en hartstikke leuke manier om elkaar én elkaars cultuur beter te leren kennen!

Recente post

blinde vlekken uitgavenpatroon
starten met beleggen
nieuwe taal leren

2 gedachten over “Met 1000 dollar de wereld rond!  Hoe kun je reizen met heel weinig geld?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven