Pak je koffer maar alvast in! Deze 10 dingen leer je echt het BESTE op reis!

Reizen draait voor mij om het genieten van een andere omgeving, in aanraking komen met andere culturen én om te groeien in mijn persoonlijke ontwikkeling. Zo gaaf om een nieuwe vaardigheid te leren! En sommige dingen kun je gewoon beter leren op terwijl je op reis bent! 

Inmiddels heb ik al behoorlijk wat reiservaring en tijdens die reizen heb ik ook een heleboel dingen geleerd. Sommige dingen zijn een verRIJKing voor de rest van je leven, andere dingen zijn unieke ervaringen om de rest van je leven op terug te kijken. 

Voor jou, 10 leuke, bijzondere, gave, grappige en waardevolle dingen om te leren op reis:

 1. Een nieuwe taal leren 

Een nieuwe taal leren in het land waar ze daadwerkelijk die taal spreken.. Zoveel leuker dan vroeger uit de schoolboeken! Genieten van de plek waar je bent en meteen alles wat je geleerd hebt in de praktijk brengen. Een nieuwe taal staat uitstekend op je CV en komt de rest van je leven van pas. Verbeteren van een taal die je al kent kan natuurlijk ook. Zo volgde ik een cursus English-Advanced in Cambridge bij de organisatie Pilgrims. Ik sliep daar op een grote campus, vlakbij het prachtige plaatsje Cambridge. Naast de aangeboden lessen kon je je opgeven voor ´buitenschoolse´ activiteiten. Samen met anderen bezocht je dan bijvoorbeeld de beroemde kathedraal van Cambridge. 

 • Koken

Waar kun je nou het beste een ‘keuken’ leren koken dan in het land zelf? Wat dacht je van overheerlijke pasta leren koken (en opeten) in Italië? Ikzelf deed een kookcursus in Thailand. Dit bleek een hele leuke manier om mensen te leren kennen. Daarnaast kan ik nu een zalige Thaise Pad Tai koken en een hele goede Thaise omelet! 😉

 • Surfen 

Leer surfen in een land met een échte surfcultuur. Een land met lekker weer, hoge golven of vaak de goede wind. Zo deed ik een poging om golfsurfen te leren in Zuid-Afrika. Niet ver achter mij, zwom een groep dolfijnen. Zo’n bijzondere ervaring! Ook dit is weer een hele leuke manier om andere mensen te leren kennen. Maar wees gewaarschuwd, surfen bleek echt heel vermoeiend!! 

Ik durf deze foto eigenlijk niet te delen, maar vooruit! Bedenk wel.. dit was de eerste keer he.. ik was toen echt MEGA trots!!

leren surfen op reis
 • Stilte Retraite 

Er zijn een boel dingen te leren van jezelf tijdens een stilte retraite! Ten eerste leer je, toe te laten wat er van binnen is. Ten tweede, een meer compassievolle houding naar de wereld aan te nemen. En verder, dat een gedachte maar een gedachte is. Daarnaast, zorgen stilte retraites voor meer ruimte in je hoofd en werken ze stress verlagend! Geen wonder dat er zoveel behoefte aan is door mensen uit onze drukke westerse samenlevingen. In heel veel Aziatische landen bieden ze wel stilte retraites aan. Maar ook in Nederland zijn er al wel veel plekken waar je een stilte retraite zou kunnen doen. Wat mij in Thailand al wel opviel, deze cursussen zijn al wel erg op toeristen gericht. Wil jij een meer authentieke ervaring beleven, ga dan naar een land als Nepal. Ik las daar ook eens een mooi boek over, Ki, kracht van binnenuit, waarin Hans Peter Roel op een grappige manier schrijft over zijn ervaring.

 • TELF-course

Kun jij aardig Engels en zou je graag langer op één plek willen blijven in het buitenland? Dan kan ik je van harte een TEFL-course aanraden. Ik deed een TEFL-course in Thailand. De cursus duurde twee weken en in die tijd leerde ik hoe je Engelse les kunt geven aan mensen die Engels niet als moedertaal hebben. Met dit certificaat op zak, kon ik daarna lesgeven op bijvoorbeeld scholen in Thailand. Ik volgde de cursus aan de Chiang Mai University. Een echte aanrader om daar te doen want Chiang Mai staat echt hoog op mijn lijstje van favoriete steden! Benieuwd of werken in het buitenland echt zo’n leuke ervaring is? Klik dan hier even voor mijn blog over de voor- en nadelen van werken in het buitenland.

 • Sandboarden

Leer Sandboarden! Dit heb ik zelf niet gedaan, maar ik zag andere mensen dit doen in de woestijn in Jordanië. Dit zag er echt zo gaaf uit!! Ook als je een beginner bent, schijnt het een hele leuke activiteit te zijn!  Je kunt het het best vergelijken met snowboarden. Sandboarden is één van de coolste nieuwe sporten die er is en is enorm aan populariteit aan het toenemen. Meer weten over sandboarden, welke apparatuur je hiervoor nodig hebt en welke locaties heel geschikt zijn? Kijk op www.sand-boarding.com

 • Duiken 

Ontdek de prachtige onderwaterwereld en leer duiken. Er zijn overal ter wereld plekken waar je een PADI kunt halen. Je kunt dit relatief goedkoop doen in Azië. Zo’n cursus duurt 4 dagen en daarna kun je onder begeleiding van een gids duiken. Ik probeerde mijn PADI te halen in Thailand. Voor de meeste mensen is een cursus van 4 dagen genoeg om het te leren. Ik ben alleen de meeste mensen niet! Bij mij ging iets fout onder water en ik merkte dat ik in paniek raakte. De conclusie voor mezelf was dat ik dolgraag vaker wilde duiken, maar dat ik voor mijn veiligheid een langere cursus ging nemen. 

 • Leren hoe het eraan toe gaat op een ‘organic farm’ 

Er zijn veel plekken waar je mee kunt helpen op een boerderij. In Israël kwam ik terecht op een geitenboerderij. Hier leerde ik hoe biologische landbouw in zijn werk gaat. Een plek waar rekening wordt gehouden met milieueffecten en dierenwelzijn. De boerderij heette ‘Goat with the Wind’. Ik leerde hier ook hoe je geiten moest melken. Verder kun je hier ook een kijkje nemen bij het proces van kaas maken. Grappig weetje van de eigenaar: mensen die deze boerderij bezochten, gooiden daarna hun leven vaak drastisch om. Goede plek dus om naartoe te gaan als je een beetje op een dood spoor zit in je leven. 

Nog een extra tip: ik zag laatst een prachtige documentaire op Netflix, ’the biggest little farm’ over mensen die een biodiverse boerderij gingen oprichten. Echt een kijktip voor als je liever reist vanaf de bank. 

 • Leer wilde dieren verzorgen

Altijd al een beetje willen voelen hoe het is om een ranger te zijn?! In Zuid-Afrika waren tal van rehabilitatie parken voor verweesde en mishandelde (wilde) dieren. Als je wilt, kun je helpen in deze parken en wilde dieren helpen verzorgen! Tegenwoordig zijn er best wat organisaties die dit soort reizen organiseren. Dit kost vaak zelfs geld. De organisatie zelf moet er immers ook wat aan verdienen, maar een deel van het geld gaat ook naar het park en de dieren toe. Deze reizen kunnen hierdoor aardig aan de prijs zijn. Wil je liever wat goedkopers? Op www.workaway.info staan tal van projecten waarbij je, overal ter wereld, kunt helpen dieren te verzorgen.  Is dit niet avontuurlijk genoeg? Lees dan hier even mijn blog over Alina, zij ging namelijk met 1000 dollar de hele wereld over!

 • Zeevissen

In Zuid-Afrika zou ik gaan leren zeevissen. Bij het plaatsje St.Lucia stapten wij ‘s ochtends in alle vroegte op een vissersbootje. Ik dacht dat ik bij zeevissen moest denken aan iets ‘saais’, een hobby voor oude mensen. Nou, niets bleek minder waar!! Alleen al de tocht over de golven heen om achter de branding te komen, bleek al een ervaring waarbij ik mijn broek amper droog hield! De stuurman van het schip vertelde dat dit lang niet altijd goed ging en dat zijn vriend die week ervoor nog omgeslagen was. Daarnaast had ik er ook nog nooit echt bij stilgestaan wat voor een inspanning het kost als je ineens zo’n dikke vis aan de haak hebt! En soms vingen ze ook per ongeluk een haai! Hoezo een saaie activiteit voor oude mensen?! Al vrij snel kwam ik tot de conclusie: deze activiteit is niet geschikt voor mensen met een zwakke maag!

Zo zie je maar weer, waarom thuis blijven als er zoveel te leren en te ontdekken valt! Voor de globetrotters onder ons: nu ik kinderen heb, moet er echt altijd zoveel meer mee op reis dan vroeger! Ik gebruik tegenwoordig van deze vacuüm zakjes. Super handig voor als je op reis of op vakantie gaat en je niet kunt kiezen wat je mee wilt nemen. Je bespaart op deze manier namelijk echt super veel ruimte.

Recente post

nieuwe taal leren
Wat-een-BEROERDE-groepsreis-was-dit-Lees-hier-de-voor-en-nadelen-van-groepsreizen
Picture13 (1)

4 gedachten over “Pak je koffer maar alvast in! Deze 10 dingen leer je echt het BESTE op reis!”

 1. Reizen is een verrijking van je leven, al was het maar om tot de conclusie te komen dat het nergens beter is dan in je eigen land!
  Hoogtepunten? Stage op een school in Malta, geschiedenis beleven in bijv. Pompeï en Efese, mooie natuur in Amerika, Hawaï, de mooiste blauwe zee in Griekenland en ga zo maar door….. ik hoop het nog flink wat jaren te kunnen doen!

  1. Bedankt voor je reactie Caecilia! Ik hoop ook dat je nog vele jaren van onze mooie wereld mag genieten! En als het niet in het buitenland is, dan inderdaad maar in ons mooie kikkerlandje!

 2. Devin & Angela

  Erg leuk om te lezen wat je allemaal hebt meegemaakt op reis. Bedankt voor de tips en we houden ons warm aanbevolen voor de Pad Thai en de Thaise omelet! 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven