Starten met jouw FIRE-avontuur. 13 Stappen om je op weg te helpen! 

FIRE ontdekken en vervolgens starten aan mijn FIRE-avontuur vond ik persoonlijk één van mijn meest life-changing events. Als je deze blog leest dan ben je misschien net een beetje bekend met het begrip, maar nog niet echt begonnen aan de reis. Je vraagt je misschien af waar je moet beginnen. Iedereen heeft een ander vertrekpunt, voor iedereen is de FIRE-reis anders, maar toch zijn er wel een aantal stappen te onderscheiden. In deze blog lees je de stappen die ik heb gezet toen ik begon aan mijn FIRE-avontuur. 

Stap 1: Krijg inzicht in je financiën. Keer iedere steen om. Krijg antwoord op de vraag: waar gaat jouw geld naartoe?? 

Stap 2: Neem je leven onder de loep. Nu je weet waar je geld naartoe gaat. Vraag jezelf eens af, wat vind je écht belangrijk in het leven? Maak eens een lijstje van de 10 dingen waar je het meest gelukkig van wordt. Wat staat erop?  

Als je weet waar jouw geluk zit, dan weet je ook waar jouw geluk niet zit. Dit overzicht gaat jou erg helpen bij stap drie en vier. Bij deze stappen ga je namelijk kijken waar je kunt besparen. Als je scherp hebt waar je gelukkig van wordt, kun je hier een stuk makkelijker keuzes in maken!

Stap 3: Kijk waar je kunt besparen in je vaste lasten. Is er een goedkopere televisie provider, heb je niet een te dure verzekering ergens, abonnementen waar je eigenlijk niet veel gebruik van maakt of niet echt nodig hebt, ect. 

Afhankelijk van hoe snel je FIRE wilt bereiken, kun je ook groter denken. Misschien zijn er mogelijkheden om goedkoper te gaan wonen, een andere manier vinden van jezelf vervoeren, ect. 

Stap 4: Kijk waar je kunt besparen in je variabele kosten. Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen? Hoe plan je je maaltijden? Zou je kunnen besparen op benzine?  Wat geef je uit aan kleding? Hoe zien jouw vakanties eruit?  Bekijk je variabele kosten en maak bijvoorbeeld potjes per categorie. Ook slim om even na te denken over de blinde vlekken in je uitgavenpatroon. Wat ik daarmee bedoel lees je in deze blog. 

Stap 5: Ruim je huis op. Dit klinkt misschien als een raar advies. Maar dit is echt één van de dingen die ik ook heb gedaan aan de start van mijn FIRE-avontuur en dit blijf ik ook doen. Door je huis op te ruimen weet je namelijk precies wat je in huis hebt en dus ook wat je niet meer hoeft te kopen. Ik gebruik zelf de opruimtechniek van Marie Kondo, waardoor ik maar een kastdeur hoef open te doen en precies kan zien wat erin ligt. Weten wat je in huis hebt, voorkomt dat je bijvoorbeeld levensmiddelen moet weggooien. 

Stap 6: Verkoop je overbodige spullen. Heerlijk zo’n opgeruimd huis en meteen wat extra geld in het laatje. Verkoop alles wat je niet meer nodig hebt! 

Stap 7: Los je schulden af. Als je schulden hebt, los deze dan af. Dit geldt niet persé voor een studieschuld of een hypotheek. Inmiddels weet ik dat binnen de FIRE community wisselend naar deze schulden wordt gekeken. Helemaal schuldenvrij zijn, versterkt het vrije gevoel van FIRE zijn, maar het is niet meteen de meest rationele keuze. Als jij namelijk je geld tegen meer rente kunt investeren dan dat je kwijt bent aan de aflossing van deze schulden, dan kan het onvoordelig voor je zijn om deze schulden af te lossen. Daarbij wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen ‘goede’ schulden en ‘slechte’ schulden. Goede schulden zijn schulden die je uiteindelijk geld kunnen opleveren. (Denk aan vastgoed) Slechte schulden zijn schulden die geld kosten. Van die slechte schulden wil je sowieso af! 

Stap 8: Leg een spaarbuffer aan. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en waar jij je veilig bij voelt. Ik hou voor mezelf 10.000 euro aan. Wil je weten waarom en waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van dit bedrag, lees dan ook even mijn blog over een noodbudget aanleggen. 

Stap 9: Bereken je FIRE-doelbedrag. Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn? Essentieel om duidelijk te hebben, want daar werk je naartoe! Weten hoe je dit bedrag berekend? Je leest er alles over in deze blog. 

Stap 10: Kies waar jij in wilt gaan investeren. Om FIRE te bereiken is het belangrijk om jouw geld voor je aan het werk te zetten. Dit kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om iets te kiezen wat bij jou past. Er is van alles mogelijk denk aan: investeren in vastgoed, aandelen, bitcoins, garageboxen verhuren, websites opkopen, en crowdlending. Veel mensen binnen de FIRE-community investeren in ETF’S. Wil je hier meer van weten, lees dan even mijn blog over starten met beleggen

Stap 11: Denk na over hoe je meer geld zou kunnen verdienen. Je kunt hierbij denken aan een side-hustle naast je baan. Maar je zou ook meer uren kunnen draaien op je werk, of een aanvullende opleiding kunnen doen waardoor je meer zou kunnen verdienen. Er is van alles mogelijk. 

Stap 12: Maak een POST-FIRE-plan. Misschien heel vreemd om over na te denken aan de start van jouw avontuur. Maar toch heel belangrijk om het vanaf het begin duidelijk te hebben. Wat ga je doen als je FIRE hebt bereikt? Wat ga je doen met je tijd? Wanneer heb je genoeg? Wat mij opvalt:  mensen die FIRE nastreven zijn vaak erg ambitieus! Je wilt voorkomen dat je je doel steeds verder opschuift en  gevangen raakt in je eigen tredmolen van méér méér méér. 

Stap 13: Vergeet niet te genieten van de reis! Heel belangrijk, je wilt niet pas beginnen met genieten op het moment dat je FIRE bereikt hebt. Voor mij is FIRE een way of living geworden. Een manier van leven waar ik erg van geniet! FIRE laat mij nadenken over wat ik nu écht belangrijk vind in het leven. Ik ben heel bewust bezig met waar ik mijn tijd en geld aan wil besteden. Hierdoor ben ik eigenlijk alleen maar meer van het leven gaan genieten in plaats van minder! FIRE draait om zoveel meer dan alleen geld! Persoonlijk kan ik ook erg genieten van het leerproces, er valt namelijk zoveel te leren en te ontdekken over besparen, investeren en bewust leven. 

Een 14e Bonus-tip: ga je verdiepen in beleggen en hoe andere mensen FIRE hebben bereikt. Hieronder een lijstje boeken en mijn favoriete youtube-kanaal, die mij geïnspireerd en op weg geholpen hebben:

Er is ook een Youtube-kanaal waar ik in het begin van mijn avontuur veel informatie heb weggehaald. Dit kanaal heet Langzaam Rijker. Deze jongen laat heel duidelijk zien hoe je bijvoorbeeld een account kan openen bij deGiro, maar hij legt ook aan de hand van grafieken heel duidelijk uit waarom je bijvoorbeeld in ETF’s zou moeten investeren en wat zijn strategie is.

Ik hoop dat deze bovenstaande stappen jou kunnen helpen om te starten met FIRE. Mocht je deze blog hebben gelezen en je hebt nog een aanvulling, dan hoor ik het graag! FIRE heeft voor mij namelijk ook dat ‘community’ gevoel. Super mooi om samen onderweg te zijn naar hetzelfde doel. Deel dus vooral ook jouw ervaringen, dan kunnen we daar met elkaar van leren! 🙂

Recente post

FIRE auto
FIRE-mislukking voorkomen
huurwoningen geen passief inkomen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven