Dikke RODE cijfers in je aandelenportefeuille, zo ga je ermee om! 

Er zijn tijden geweest dat ik elke dag zeker tien keer op de Giro naar mijn aandelen keek. Dit was echt een feest! Het GELD leek binnen te stromen!

Echter, op dit moment is de situatie in mijn portefeuille precies andersom. Ik heb te maken met DIKKE RODE cijfers. Als belegger moet je er tegen kunnen dat er tijden zijn dat jouw aandelen een stuk minder waard zijn. Maar dit is niet altijd simpel. Toen ik begon met beleggen, heb ik een aantal dure fouten gemaakt en heb ik aandelen te snel verkocht met verlies. 

Mijn partner denkt in slechte tijden altijd aan een verhaal dat hij had gelezen in de krant. Het ging over een man die bakken met geld verloor op de beurs. Elke dag ‘verloor’ de man wel tienduizenden euro’s. De man in kwestie voelde zich elke dag meer wanhopig. Dus in een poging nog iets van zijn vermogen te redden, verkocht de man zijn aandelen met 100.000 euro verlies. 

Twee maanden later was de beurs weer op zijn oude niveau. Je snapt het wel: deze meneer wilde nooit meer beleggen. 

Omgaan met de rode cijfers vind ik één van de moeilijkste dingen van beleggen.

Daarom 5 tips om je hoofd koel te houden

 • Onthoud: economie kent altijd goede en slechte tijden. Dat is heel normaal!
 • Het meeste geld verdien je door in mindere tijden te kopen. Zie de mindere tijd juist als een kans om goedkope aandelen op de kop te tikken.  
 • Heb jij van tevoren goed onderzoek gedaan naar de aandelen die je gekocht hebt? Hou je aan je strategie! Veranderen van strategie kan een boel geld kosten. Zul je daarna altijd zien dat eenmaal veranderd, je oorspronkelijke plan ineens goed begint uit te pakken.. 
 • Zorg dat je altijd lekker kunt slapen! Het is heel belangrijk om alleen maar te beleggen met geld dat je kunt missen. Je komt makkelijker door moeilijke tijden heen, als je verder gewoon een zorgeloos leven kunt leiden.  
 • Kijk in mindere tijden niet te vaak naar wat je aandelen doen. De rode cijfers doen iets in je brein. Je moet iedere keer jezelf daarna weer oppeppen of overtuigen van jouw plan. Niet of in ieder geval minder kijken helpt jou om je aan je lange termijn strategie te houden! 

Leer jij het liever meteen van de allerbeste? Snap ik! Dit is het boek van de beste belegger ter wereld:

Recente post

blinde vlekken uitgavenpatroon
starten met beleggen
De meeste mensen zijn beledigd als ze DIT lezen over hun koophuis

3 gedachten over “Dikke RODE cijfers in je aandelenportefeuille, zo ga je ermee om! ”

  1. Pas de periode aan waarover je de cijfers bekijkt en ga met een prima gevoel slapen 😅

   Ook misschien goed moment om een check te doen of jouw risicospreiding werkt, of dat nog te optimaliseren valt (mits dit een onderdeel van de strategie is).

   Rendement = risico. Rode cijfers horen daarbij helaas…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven