Je auto, het FIRE-voorwerp waar jij ontzettend veel geld mee kunt besparen!


Het FIRE-voorwerp waarmee je ontzettend veel kunt besparen: de keuze van je auto.

Auto’s, normaalgesproken zeker niet mijn favoriete onderwerp. Maar aangezien de keuze van dit voorwerp zo’n enorme impact kan hebben op de rest van jouw FIRE-avontuur, toch belangrijk om het even aan te stippen. De vraag is: welke auto brengt jou het snelste bij jouw gedroomde FIRE- eindbestemming.


Ik rij zelf in deze oude barrel rond: 


Ik hoor je denken: en zij moet mij gaan vertellen hoe je financieel onafhankelijk wordt? Moet je kijken waar ze in rondrijdt.. Nou niet bepaalt een voertuig die je meteen zou linken aan een begrip zoals financiële onafhankelijkheid!


Ik kan me die gedachte goed voorstellen! Maar toch ga ik proberen om uit te leggen waarom het veranderen van jouw gedachten over je auto, jouw FIRE-doel ontzettend snel dichterbij kan brengen. 


Financieel onafhankelijk worden zit hem namelijk voor een groot gedeelte in je uitgavenpatroon. En dat werkt twee kanten op: Minder geld uitgeven aan je auto betekent dat je meer geld overhoudt om te investeren in dingen die geld opleveren. Minder geld uitgeven betekent dat je minder geld nodig hebt om van te leven en dus dat je sneller bij je FIRE-doelbedrag bent! 


Uiteraard ligt het net een beetje aan over welke auto we het hebben, maar over het algemeen is het zo dat een dure auto:

– Jou meer geld kost aan wegenbelasting (tenzij je elektrisch rijdt)
– Jou meer geld kost aan onderhoud.
– Jou meer geld kost aan verzekeren.
– Jou meer geld heeft gekost toen je de auto hebt aangeschaft. 


Als je nu een autoliefhebber bent, dan denk je nu misschien: ja maar dat is het geld! Wat dacht je dan van comfort, plezier en rijbeleving?? Uiteindelijk weet alleen jij waar je écht gelukkig van wordt. Er zijn genoeg mensen die FIRE nastreven en ervoor kiezen om hun dure, benzine-slurpende of tweede auto te houden. Dat zou kunnen betekenen dat jij er wat langer over doet om jouw FIRE-doel te bereiken. En dat is allemaal prima! Maar het gaat erom dat het een bewuste keuze is.


Mad Fientist, toch wel een beetje een begrip in de FIRE-beweging, stelt dat de ideale prijs van een auto ongeveer op 5000 euro lijkt te liggen. 
Het advies: ga voor een betrouwbare tweedehands auto met minder dan 150.000 km op de teller. Als je niet te vaak rijdt, dan brengt deze auto je met een beetje geluk, nog minstens 10 jaar lang van A. naar B. 
Benieuwd aan wat voor een type auto’s je dan kunt denken in deze prijsklasse?? Lees dan even het artikel van Mr. Money Mustache ‘top 10 cars for smart people’. 

Recente post

FIRE-mislukking voorkomen
starten FIRE
huurwoningen geen passief inkomen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven