Waarom beleggen in huurwoningen geen vorm is van passief inkomen

Iedere maand kom ik samen met een groepje mensen die allemaal, op hun eigen manier, FIRE proberen te bereiken. De laatste bijeenkomst bespraken we manieren om passief inkomen te genereren en hadden we het over huurwoningen als vorm van passief inkomen.

FIRE heeft het woord ‘RETIRE’ in zich. Veel FIRE-aanhangers willen graag kunnen stoppen met werken en streven naar een vorm van passief inkomen. Dat is inkomen waar je slechts één keer of een paar keer iets voor hoeft te doen, waarna het vervolgens blijvend inkomsten voor je genereert. Veel mensen denken hierbij aan het kopen van vastgoed. Maar…..

Investeren in huurwoningen is niet echt een ‘passief’ inkomen. Waarom niet? 

  • Het kan namelijk best zo zijn dat je op zondagochtend wordt gebeld omdat er iets aan onderhoud moet gebeuren in één van jouw woningen. 
  • Daarbij krijg je ook nog eens te maken met allerlei administratieve rompslomp, zoals de administratie rond huurcontracten. 
  • Helemaal vervelend wordt het als huurders schade maken in jouw woning of niet willen vertrekken uit jouw huis na afloop van het contract. 

Toch hoor ik ook mensen die wel investeren in huurwoningen en zich daar heel prettig bij voelen. De aandelenmarkt kent namelijk ook mindere periodes en dan kan het een fijn gevoel opleveren dat je op deze manier je geld gespreid hebt. Vastgoed kent vaak weinig waarde verlies en wordt daarom gezien als een investering met een laag risico. 

FIRE brengt je naar de essentie van het leven. Het laat jezelf iedere keer weer de vraag stellen: waar word je echt gelukkig van? Een belangrijke vraag om jezelf te stellen is: zou ik ook woningen verhuren als ik er niet betaald voor kreeg? Als het antwoord op die vraag ‘ja’ is, dan kan het verhuren van woningen zeker een mooie manier zijn om extra inkomen te genereren. 

Is het antwoord ‘nee’ dan kun je beter op zoek naar een andere vorm van passief inkomen. In de FIRE-community zijn mensen erg enthousiast over aandelen en dan met name over index-fondsen. Beleggen in indexfondsen heeft namelijk wel echt een passief karakter. 

Indexfondsen zijn gemakkelijk, hebben lage kosten en een geminimaliseerd risico. Wil je starten met beleggen in een indexfonds? Lees dan even deze blog. 

Een boek dat ik zelf onlangs heb gelezen is het boek ‘Financieel Vrij’ van Janneke van den Brink. Het is Janneke gelukt om dankzij het kopen van vastgoed financieel vrij te worden en ze geeft hier een duidelijke uitleg over. Ook werpt Janneke alvast een blik op de toekomst. Ondanks de veranderde regelgeving in Nederland omtrent vastgoed, liggen er volgens haar namelijk nog steeds kansen op dit gebied.

Recente post

blinde vlekken uitgavenpatroon
De meeste mensen zijn beledigd als ze DIT lezen over hun koophuis
Hoeveel moet je sparen om te kunnen stoppen met werken Oftewel Wanneer ben je FIRE!

1 gedachte over “Waarom beleggen in huurwoningen geen vorm is van passief inkomen”

  1. Beleggen in direct vastgoed is inderdaad verre van passief. Daarnaast is er enorm veel onzin op internet te vinden over de rendementen van vastgoedbeleggen; deze worden doorgaans te hoog voorgesteld door met allerlei kosten waarmee je als huiseigenaar te maken krijgt, gemakshalve geen rekening te houden. Maar wellicht nog belangrijker; vastgoedbeleggers gebruiken doorgaans heel veel leverage (investeringen financieren met geleend geld) en hun rendementen zijn vooral het gevolg van deze leverage en een vergoeding voor de daarmee gemoeide risico’s. Waar al deze guru-achtige verhalen over beleggen op internet mis gaan, is dat niemand praat over ‘risk-adjusted returns’ maar alleen maar – de veelal ook nog incorect berekende – rendementen benoemt, ook nog met een nadruk op het cash flow gedeelte (income investing) i.p.v. te kijken naar ‘ total return’, en zonder deze in relatie te plaatsen tot de risico en (gebrek aan) diversificatie. Dit is overigens ook de bron van de hardnekkige misvattingen rondom dividendbeleggen, een methode die ook suboptimaal is. Zou als particuliere belegger toch echt bij low cost ETFs of index fondsen blijven die wereldwijd beleggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven