Voorkom een FIRE-mislukking! Zorgeloos genieten van je vrijheid, ik leg het je uit!

Voorkom dat jouw FIRE-avontuur uitdraait op een mislukking. Eenmaal vervroegd met pensioen wil je daar waarschijnlijk zorgeloos van genieten. Maar wist je dat 5% van de mensen die FIRE zijn geworden, en daarbij uit zijn gegaan van de geadviseerde 4%-regel, het niet redden met hun gespaarde geld? 

Nu zou je natuurlijk het gokje kunnen nemen. Het overgrote deel van de mensen redt het immers wel. Maar hoe lekker zou het zijn als je ook die 5% kans op mislukking hebt afgedekt. 

Kristy Shen & Bryce Leung, self-made miljonairs en op het dertigste met pensioen, leggen in hun boek ‘Quit like a Millionaire’ uit, welke strategie zij hanteren om dit risico af te dekken. 

Hun oplossing bestaat uit twee onderdelen: het cash-kussen en het dividend-schild.

Oké, wat kan er gebeuren? 

Je hebt je FIRE-doelbedrag bereikt en jaarlijks neem je 4% uit je FIRE-portfolio om van te leven. Dit gaat in de meeste gevallen prima, tenzij het toeval wil dat de markt verslechtert net nadat jij met pensioen bent gegaan. 

Aangezien jij gaat leven van je portfolio, kom je op een gegeven moment op een punt dat je aandelen met verlies moet verkopen omdat je geld nodig hebt om van te leven. Als dan de rebound komt in de aandelenmarkt, kan het zijn dat je niet meer voldoende aandelen hebt om je portfolio voldoende te laten herstellen. 

Het cash-kussen en dividend-schild voorkomen dat je aandelen moet verkopen met verlies. 

De uitleg: 

Het cash-kussen is een spaarrekening waarop je geld hebt weggezet voor dit soort momenten tegen een zo hoog mogelijke rente. Om het bedrag te berekenen wat je nodig zou hebben op deze spaarrekening gebruiken zij de volgende formule (gemiddelde jaarlijkse uitgaven – gemiddeld dividend) x aantal jaren. 

Kristy en Bryce hebben uitgezocht dat het in het verleden gemiddeld twee tot vijf jaar duurde voor de beurs om te herstellen na dramatische beursjaren. 

Ik gebruik mijn eigen situatie even om je een voorbeeld te geven van hoe de rekensom er dan uit komt te zien.

Rekenvoorbeeld: 

Mijn gemiddelde uitgaven per jaar: 21.600 
Fictieve 3.5% dividend over mijn doelbedrag van 540.000 euro = 18900 euro
21600-18900 = 2700
De hoogte van mijn cash-kussen zou dan moeten zijn: 2700 x 5 = 13500 euro

Het dividend-schild: dit zijn dividenden en rentes die je ontvangt op je aandelen en obligaties. Dit geld krijg je standaard periodiek uitgekeerd, zonder dat je hiervoor aandelen hoeft te verkopen. 

Super handig in het boek “Quit like a millionaire”  is dat Kristy en Bryce, je helemaal laten zien hoe hun eigen portfolio is opgebouwd en hoe je bijvoorbeeld zo’n dividend-schild kunt maken. Naast deze handige informatie over hoe je een FIRE-mislukking kunt voorkomen, vond ik het boek persoonlijk ook grappig en makkelijk leesbaar. Zeker een aanrader dus!

Recente post

FIRE auto
starten FIRE
huurwoningen geen passief inkomen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven