In case of emergency… hoeveel geld heb je nodig?? 

Beetje saai, zo’n blog over een noodbudget. Maar ja, zoals jullie waarschijnlijk al wel weten is het leven niet alleen maar rozengeur en maneschijn. 

Sparen voor momenten dat het even wat minder gaat, misschien degelijk en saai, maar wel mega verstandig!

Waar moet je jezelf op voorbereiden?

Je weet nooit wat voor onheil er op de loer ligt, maar hieronder een aantal situaties waarin jij heel erg blij gaat zijn met jouw potje voor nood!

  • Je kunt je baan kwijt raken of je onderneming kan failliet gaan.
  • Scheiden is vaak nog duurder dan trouwen!
  • Stel de beurs crasht, dan wil je niet al je geld alleen maar in aandelen hebben.
  • Zoals we gemerkt hebben, kan een pandemie dramatische gevolgen hebben voor je portemonnee. Als je een eigen zaak hebt of werkt als ZZP-er, kan je inkomen ineens drastisch afnemen. 
  • Pas op voor de wet van Murphy! Als één ding kapot gaat, dan volgen er vaak meer. Bedenk dat jouw auto, wasmachine en stofzuiger het allemaal tegelijk kunnen begeven! 
Hoeveel geld moet je minimaal achter de hand hebben?

Op de website van Nibud kun je berekenen hoeveel je volgens hen als buffer achter de hand moet houden. Ze berekenen dit op basis van je persoonlijke situatie. Ze nemen daarin mee wat je gezinssituatie is, hoe je woont, of je in loondienst bent of ZZP’er, etc. 

Nibud kwam voor mij op een bedrag van 19.500 euro. Een heleboel geld! 

In het boek van Dave Ramsey, The Total Money Makeover, kwam ik een ander bedrag tegen. Namelijk 10.000 euro vrij opneembaar. Vrij opneembaar betekent dat je er meteen bij moet kunnen. Dit is geld wat je dus niet in aandelen of in investeringen hebt. 

Tienduizend euro houd ik zelf ook aan als noodbudget. Waarom ik hiervoor kies en niet voor het bedrag van Nibud? 

Nibud neemt in zijn berekening ook kosten aan het huis, de auto en onvoorziene kosten mee. Ik ga ervan uit dat niet alle kosten tegelijk komen. Ik voel mij ‘save’ genoeg als ik, na gemaakte kosten, mijn buffer weer aanvul tot 10.000 euro. 

Maar hoe bouw je nou zo’n buffer op? Mijn beste advies: betaal altijd eerst jezelf uit aan het begin van de maand! Probeer in ieder geval 10% van je loon opzij te zetten op een spaarrekening waar je vervolgens niet meer aankomt. Eenmaal voldoende buffer, dan is het tijd om te gaan investeren!

Wil jij graag goed voorbereid zijn tijdens een crisis? Lees dan het boek Crisis van Marieke Henselmans en Erica Verdergaal. Het staat boordevol tips en oefeningen om jou financieel zo gezond mogelijk te krijgen! 

Recente post

FIRE auto
FIRE-mislukking voorkomen
starten FIRE

1 gedachte over “In case of emergency… hoeveel geld heb je nodig?? ”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven