Blinde vlekken in je uitgavenpatroon.. wat kost het jou?

Een mens vergelijkt zich van nature met zijn omgeving. Dat is één van de redenen waarom we gewoontes ontwikkelen die wij zelf volkomen normaal vinden. Iedereen in onze omgeving doet het tenslotte op die manier. En zo sluipen er soms gewoontes in, die we eigenlijk zo normaal vinden dat we er niet meer over na denken. Zulke gewoontes ontwikkelen we ook in de manier waarop we met geld omgaan. Ik noem dit blinde vlekken in je uitgavenpatroon. Het opspeuren van deze blinde vlekken en het vervolgens veranderen van deze gewoonte, kan jou een heleboel geld besparen!

Zo complimenteerde ik laatst iemand met zijn mooie schoenen. Ik vond het echt super mooie schoenen en we raakten er even over aan de praat. De jongen vertelde mij dat zijn schoenen 400 euro hadden gekost, wat eigenlijk goedkoop was vergeleken bij de andere tien paar schoenen die hij in zijn kast had staan. Zijn zwager en broer verzamelden schoenen en hadden hele kasten vol schoenen ter waarde van een klein fortuin. Schoenen van 400 euro waren voor hem ‘normaal’ geworden, sterker nog: hij omschreef ze naar mij als ‘goedkoop’. 

Nu, zo’n vier jaar geleden, raakte ik besmet met het FIRE virus. En ik probeer echt wel te leven volgens bepaalde FIRE principes. Maar toch, toen ik erover na ging denken, besefte ik dat ook ik zo mijn blinde vlekken had in mijn uitgavenpatroon. En eigenlijk bleken dit er meer dan verwacht!

Mijn lijstje! 

 • Onze koelkast kreunt en steunt, het is duidelijk dat hij zijn beste tijd gehad heeft. Wij hadden deze koelkast gekocht toen we net in het huis kwamen wonen. We hadden toen nog niet zoveel te besteden en we kochten de koelkast voor 150 euro. Zeven jaar lang hebben we veel plezier gehad van onze koelkast! Nu gaan we een nieuwe kopen. Mijn partner stuurde mij een foto door van een koelkast op Coolblue voor 750 euro. Ik stelde mijn partner voor om weer een tweedehands koelkast te kopen, het was ons immers goed bevallen! Mijn partner keek mij zeer vreemd aan en ik kreeg de vraag: wie gaat die oude koelkast dan weghalen? Ook maar geen gedoe.. Zonder er verder over na te denken ging ik mee met zijn gedachtegang.. Vreemd eigenlijk hoe die blinde vlekken werken..! We gaan dus 600 euro meer betalen voor een koelkast omdat we te lui zijn om ons te buigen over het vraagstuk hoe we onze koelkast zelf kunnen verwijderen… 
 • Ik koop altijd mijn boeken op bol.com. Mijn vriendin heeft me al lang een keer gewezen op deze verspillende gewoonte, je kunt immers toch veel goedkoper een abonnement nemen bij de bieb? Mja, denk ik dan.. Maar ik heb mijn boeken het liefst snel in huis en bij de bibliotheek hebben ze niet altijd alles op voorraad. Daarbij wil ik niet voor mijn boeken ‘helemaal’ (7 minuten) naar de bibliotheek hoeven te fietsen. Ondertussen kost deze gewoonte mij ongeveer 480 euro per jaar. Een basis-abonnement bij de bieb kost 52 euro.. Het in stand houden van deze blinde vlek kost mij 428 euro. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het rente-op-rente effect..
 • Wij gaan graag dagjes uit en wij hebben daarom een abonnement op de dierentuin. Daar gaan we als gezin graag naartoe en om daar geld aan uit te geven was een bewuste keuze. We nemen altijd eigen drinken mee. Maar als we daar zijn, gaan we ook altijd wel even ergens zitten om wat te eten. Super zonde, want het eten is er duur en meestal helemaal niet lekker. Deze gewoonte kost ons ongeveer 400 euro op jaarbasis. Zonde eigenlijk! 
 • Soms zijn het zulke kleine dingen.. Laatst mopperde ik tegen mijn vriend dat er helemaal niks in huis was om mee te ontbijten. Er lagen 5 plakken brood, maar die waren oud. Ik stond op het punt om naar de winkel te gaan om nieuw brood te halen, totdat ik dacht: dat is toch eigenlijk onzin! Van het oude brood bakte ik een paar wentelteefjes. Een prima ontbijt en geen verspilling! 
  mijn blinde vlek, weggooien van oud brood
 • Ik heb een tijdje mijn zoon naar school gebracht met de auto. Dit ontstond toen mijn dochtertje nog een baby was en nog niet mee op de fiets mocht. De school was niet op loopafstand dus nam ik de auto. Mijn dochter kon al minstens 8 maanden mee op de fiets voordat het mij lukte om deze gewoonte weer om te zetten. Inmiddels breng ik mijn kinderen dus weer op de fiets naar school, gezonder én goedkoper! 

Grappig om deze gewoontes eens onder de loep te nemen! En best wel schokkend om te ontdekken hoeveel blinde vlekken ik eigenlijk zelf had! Ik was zelf wel verrast over hoe gemakkelijk ik bepaalde uitgaven doe, terwijl ik wel bewust bezig ben om FIRE te worden. De komende tijd ga ik hier nog eens extra op letten! ,

Welke blinde vlekken in je uitgavenpatroon heb jij? Ik lees ze graag in de comments, wellicht helpt mij dat ook weer om nog meer van mijn blinde vlekken op te sporen!

Recente post

huurwoningen geen passief inkomen
starten met beleggen
De meeste mensen zijn beledigd als ze DIT lezen over hun koophuis

1 gedachte over “Blinde vlekken in je uitgavenpatroon.. wat kost het jou?”

 1. Leuke voorbeelden, lekker praktisch en herkenbaar.

  Abonnementen, vooral die je net niet nooit gebruikt…. Maar 3x per maand kijk je net die serie, die ze alleen bij HBO uitzenden. Of Squla.. eigenlijk gebruiken de kids het zelden. Maar als ik het op zeg weet ik zeker dat ze het niet meer gaan doen. Tikt toch flink aan!

  En idd gemak; het is wel erg warm om te koken …. (terwijl altijd een reserve-maaltijd in de diepvries is prima haalbaar).
  Of even ergens toch een broodje/koffie/ijsje halen terwijl het bij de supermarkt 20m verder veel goedkoper is. Of nog beter (zoals jullie wel doen), beter voorbereiden en wat eten/drinken meenemen van huis idd.

  Grootste verspilling is toch wel belasting 😂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven