8 DINGEN die ik leerde van TBS-ers

Onlangs ging ik voor mijn werk op bezoek bij een TBS-kliniek. Ik bezocht daar ex-gedetineerden in de laatste fase van hun behandeling. In deze blog vertel ik jou wat ik van hen leerde over het leven met beperkte vrijheid.

De TBS-ers die ik bezocht, waren in de laatste fase van hun behandeling. Dit hield in dat dit de laatste halte was voor hen, voordat ze weer terug de maatschappij in zouden gaan. Maar ook voor sommige oudere mannen die ik bezocht, was dit écht de laatste halte.

Ik ging op de koffie bij de oudere mannen die nooit meer terug zouden keren in de samenleving. Daar was ik getuige van hun pogingen om iets van hun leven te maken. Voordat ik heen ging had ik mezelf de vraag gesteld: wat kan ik leren van mensen die leven met een stuk minder vrijheid?

Tijdens mijn bezoek, kreeg ik een kijkje in hun leven en merkte deze dingen op: 
  • De huisjes waarin ze woonden waren ‘klein’ maar ‘fijn’. Ze hadden allemaal hun best gedaan om er een gezellig plekje van te maken. 
  • In hun huizen stonden foto’s van belangrijke mensen in hun leven.
  • Er werd naar muziek geluisterd en er werd muziek gemaakt. 
  • De mannen waren gastvrij naar hun bezoekers. Overal kregen wij een kopje koffie met wat lekkers.
  • Ze genoten van het uitzicht uit het raam.  In de gevangenis hadden ze het lange tijd zonder uitzicht moeten stellen. Nu was voor hen dit uitzicht extra van belang. Maar wist je dat daglicht en uitzicht voor iedereen heel goed is? Voldoende daglicht en een mooi uitzicht zorgen ervoor dat wij ons binnen lekkerder voelen!
  • Ze gingen bij elkaar op bezoek en bouwden een band op met elkaar. Zoals ik ook in mijn andere blog heb geschreven, het is ontzettend belangrijk voor een gelukkig leven om goede relaties te hebben.
  • Uitjes naar de sportschool en winkel werden aangegrepen. 
  • Ik zag heel veel planten! Wist je dat uit onderzoek blijkt dat planten goed zijn voor je humeur? Ze zorgen voor een groter geluksgevoel en positieve energie. Een gelukkiger leven dus!

Waarom ik hier een blog over heb geschreven

Een beetje voor mezelf! Voor later, omdat ik graag wil onthouden wat ik zag. Op dit moment ben ik in de bloei van mijn leven. Ik geniet met volle teugen van een GROOT leven. Hoe meer vrijheid hoe beter! Maar ook ik word misschien ooit oud. Er kan een moment komen dat ook mijn wereld kleiner wordt, bijvoorbeeld door ziekte of ouderdom. Ook dan zou ik er graag nog het beste van het leven willen maken. Bovenstaande punten heb ik er voor mezelf uit gehaald. Maar misschien heb jij er ook (ooit) wat aan! 

Recente post

Picture14-1
Picture6
Picture5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven